4. mai 2009

Tso Pema sünnipäev

Täna on tähtpäev Tiibeti budismis nii laiemas mõttes, kui ka kõigile palveränduritele, kes ise Indias, Rewalsaris käinud.

Nimelt oli tänaseks päevaks x aastat tagasi tantristlik meister Padmasambhava ehk Guru Rinpotše jõudnud Zahori kuningriigis budistlikke õpetusi jagades kohta, kus asub praegu väike asula nimega Rewalsar. Guru Rinpotše õpilaste hulka kuulus ka Zahori kuninga tütar Mandarava. See ei meeldinud aga kuningale, kes
arvas, et tütar budistlike õpetuste saamise asemel Guru Rinpotšega hoopis lihalikke rõõme naudib ning ta otsustas Guru kinni võtta ja elusalt põletada. Guru Rinpotše võeti kinni, seati tuleriidale ning üritati põlema panna, kuid Guru Rinpotše muutis tule järveks. Imetegu muutis Zahori kuninga meelt, ta andis Mandarava Guru Rinpotšele naiseks ning lubas Gurul jätkata Buddha õpetuse levitamist Zahori kuningriigis.

Tekkinud järve kutsutakse tiibeti keeles Tso Pemaks ehk Lootosjärveks ning sellest ajast saati on püha järv paljude palveraändurite sihtpunktiks. Järve äärde on rajatud kolm Tiibeti budismi kloostrit, millest üks - Drikung Kagyu Wogmin Thubten Shedrup Ling on rajatud Väga Austatud Ontül Rinpotše eestvõtmisel ning on tema kodukloostriks. Kloostris korraldatakse alates 2003 aastast iga kahe aasta tagant intensiivseid rahvusvahelisi ritriite. Kõigil ritriitidel on olnud ka osalejaid Eestist. Viimati, 2009 aasta veebruaris toimunud 4-dal Oddiyana ritriidil ja sellele järgnenud palverännakul osales 17 eestlast.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar